+377 44 199991

Letra Tarot

Tarot (/ tæroʊ /, i njohur fillimisht si trionfi dhe më vonë si tarocchi, tarock, dhe të tjerët) është një paketë të luajnë kartat (më së shpeshti numëron 78), e përdorur nga mesi i shekullit të 15-të në pjesë të ndryshme të Evropës për të luajtur një grup e kartës lojëra të tilla si tarocchini italiane dhe franceze tarot. Nga fundi i shekullit të 18-të deri në kohën e tashme tarot ka gjetur edhe përdorim nga mistikët dhe occultists për hamendje.

2134245356346546546546546Ashtu si kuvertë të përbashkët të luajnë kartat, tarot ka katër kostume (të cilat ndryshojnë sipas rajonit, duke qenë kostume franceze në pjesën veriore të Evropës, kostume latin në Evropën Jugore, dhe kostume gjermane në Evropën Qendrore). Secila nga këto kostume ka kartat e PIP-it numëron nga një (ose Ace) të dhjetë dhe katër karta të përballet me (Mbretit, Mbretëreshës, Knight, dhe Jack / horr) për një total prej 14 kartave. Përveç kësaj, tarot ka një 21-kartë kostum të veçantë atu dhe një kartë të vetme të njohur si Fool. Në varësi të lojës, Fool mund të veprojë si një atu të lartë, ose mund të luhet për të shmangur pas kostum.

François Rabelais jep tarau si emri i një prej lojërave të luajtura nga Gargantua në Gargantua e tij dhe Pantagruel; kjo ka të ngjarë vërtetim hershme e formës franceze e emrit [pa verifikuar në trup] kartat tarot janë përdorur në të gjithë shumë. i Evropës për të luajtur lojëra kartë. Në vendet ku flitet anglisht, ku këto lojëra janë në masë të madhe unplayed, letra tarot janë përdorur tani kryesisht për qëllime divinatory. Occultists quajnë kartat atu dhe Budalla “arcana i madh”, ndërsa dhjetë veza dhe katër gjykatës kartat në çdo kostum quhen arcana të vogla. Kartat elektronike nuk janë gjurmuar nga disa shkrimtarë të okult në Egjiptin e lashtë apo Kabala, por nuk ka dëshmi të dokumentuara me origjinë të tillë ose të përdorimit të tarot për hamendje para të shekullit të 18-të.