+377 44 199991

Horoskopi

Një horoskop është një tabelë Astrological ose diagram që përfaqësojnë pozicionet e diellit, hënës, planeteve, aspektet Astrological, dhe kënde të ndjeshme në kohën e një ngjarje, të tilla si në momentin e lindjes së një personi. Horoskop Fjala rrjedh nga fjalët greke Hora dhe scopos të thotë “kohë” “vëzhgues” (horoskopos, pl. Horoskopoi, ose “shënues (s) për orë.”) Të tjerë emrat e përdorur zakonisht për të horoskopit në gjuhën angleze përfshijnë tabelë lindjes, tabelë Astrological, astro-chart, harta qiellore, sky-hartë, star-chart, kozmogramës, vitasphere, tabelë radikal, radix, tabelë rrota, ose thjesht tabelë. Ajo është përdorur si një metodë e hamendje në lidhje me ngjarjet që lidhen me pikën në kohën që përfaqëson, dhe ajo formon bazën e traditave horoscopic e astrologjisë.

Në përdorim të përbashkët, horoskopi shpesh i referohet interpretimit të një astrolog, e zakonisht i bazuar në një sistem të diellor Sun shenjave astrologjisë; bazuar në mënyrë rigoroze në pozitën e Diellit në kohën e lindjes, ose në rëndësinë kalendarik të një ngjarje, si në astrologjisë kineze. Në veçanti, shumë gazeta dhe revista të kryer kolona parashikuese, të shkruara në prozë që mund të shkruar më shumë për rritjen e lexuesve se sa e lidhur direkt me Diellin apo aspekte të tjera të sistemit diellor, thuhet se bazuar në ndikimet qiellore në lidhje me vendosjen zodiacal e Diellit në muajin e lindjes, majë (2 ditë para ose pas ndonjë shenjë të veçantë, një mbivendosje), ose decante (muajin e ndarë në 3 dhjetë periudhave ditore) të personit të muajit të lindjes, duke identifikuar shenjë e individit Sun apo “shenjë yll” bazuar në zodiakut tropikale [1].

Nuk ka studime shkencore kanë treguar mbështetje për saktësinë e horoscopes, dhe metodat e përdorura për të bërë interpretime janë pseudo-shkencore  Në kuadër moderne shkencore ka ndërveprim të njohur ekziston që mund të jetë përgjegjës për transmetimin e ndikimit pretenduar mes një personi dhe pozicionin e yjeve në qiell në momentin e lindjes. Përveç kësaj, të gjitha testet e bërë deri tani, duke e mbajtur metodat e rrepta për të përfshirë një grup kontrolli dhe verbim të duhur në mes experimenters dhe subjektet kanë treguar asnjë efekt përtej fatit të pastër. Për më tepër, disa teste psikologjike kanë treguar se është e mundur për të ndërtuar përshkrimet e personalitetit dhe të parathotë të përgjithshme të mjaftueshme për të kënaqur shumicën e anëtarëve të një audiencë të madhe në të njëjtën kohë. Kjo është zakonisht të referuara si efekt i Forer ose Barnum.